Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑΣ

Ένα από τα ιερά και θαυμαστά εικονίσματα που φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς, καθοδηγούμενος και εμπνεόμενος από Την ίδια Την Παναγία, βρίσκεται στο Παναξιακό Προσκύνημα στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα, στην Κόρωνο της Νάξου.  ..
Αυτή η μικρή εικόνα είναι από κηρομαστίχα. Από την μια απεικονίζει Τον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου κι από την άλλη πλευρά την Βάπτιση Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.   .

Αυτή η εικόνα μαζί με άλλες εικόνες που βρέθηκαν στο Αργοκοίλι της Νάξου, έχουν ιστορία που κανένας δεν γνώριζε. Όμως η ίδια η Παναγία απεκάλυψε το πώς πήγαν  αυτές οι εικόνες στο Αργοκοίλι! Αυτή η αποκάλυψη έγινε σε μια ευλαβή χριστιανή, την πλέον μακαρίτισσα Κυριακή Μανδηλαρά- Λεγάκη, <<Τζουαναντώναινα>> στην  οποία είπε ότι αυτές τις εικόνες, τις είχε μία οικογένεια πιστών χριστιανών  στην Αίγυπτο και πως στην περίοδο της εικονομαχίας, το έμαθαν οι εικονομάχοι και τους αναζητούσαν για να τους κάνουν κακό! Όμως η Παναγία τους προστάτεψε, εμφανίστηκε σε όνειρο τους και τους είπε να πάρουν τις εικόνες και να πάνε σε συγκεκριμένο λιμάνι στο Ισραήλ, εκεί όπως τους είπε θα τους περίμενε μικρό πλοιάριο για να έφευγαν.
Παράλληλα η Παναγία εμφανίστηκε (σε όνειρο) σε ένα ευσεβή  καπετάνιο  πλοιαρίου και του είπε να πάει στο συγκεκριμένο λιμάνι, για να παραλάβει τους άλλους χριστιανούς με τις εικόνες! Κι καπετάνιος την ρώτησε: Παναγία μου, που όμως θα πάμε; Κι η Παναγία του είπε ότι βγαίνοντας από το λιμάνι θα δουν ένα φως και θα το ακολουθήσουν κι όπου πάει το Φως να πάνε!

Έτσι και έγινε, βγαίνοντας από εκείνο το λιμάνι είδαν το φως και το ακολούθησαν και ‘κείνο το φως, τους έφερε στο <<Λιμνάρι>> της Νάξου. Όμως οι εικονομάχοι έμαθαν που βρίσκονται και τους ακολουθούσαν! Κι αυτοί καθοδηγούμενοι από Την Παναγία, πήγαν στο Αργοκοίλι και κρύφτηκαν σε μια σπηλιά. Οι εικονομάχοι όμως συνέχισαν με μένος να τους ακολουθούν, κι όταν οι πιστοί αυτοί χριστιανοί αντιλήφθηκαν πως θα τους έβρισκαν, προσευχήθηκαν προς την Παναγία να γκρεμιστεί η σπηλιά και να τους πλακώσει, προκειμένου να μην χαθούν οι εικόνες! Κι έτσι έγινε, μέγας βράχος έπεσε και σκέπασε το σπήλαιο!..
Ποιος μπορεί άραγε να βρει τις λέξεις για να πλέξει στεφάνι, σε αυτούς τους αληθινούς χριστιανούς; Θνητός πώς να το κάνει σκεπτόμενος τα νεκρά σώματα αυτών των αγίων ανθρώπων; Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μας λέγει: <<Ος γαρ αν θέλει την ψυχή αυτού  σώσαι απολέσει αυτήν>>
Ο κάθε πιστός και σοφός άνθρωπος, θα ήθελε να πεθάνει για ένα τέτοιο ιερό σκοπό.
Κι έτσι αγαπητοί χριστιανοί, σε αυτόν τον τόπο που σήμερα υπάρχει το Παναξιακό Προσκύνημα Της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας, απ’ τα σπλάχνα αυτής της γης αναδύεται ιερότητα, μια ιερότητα που την αισθάνονται χιλιάδες χριστιανοί, που επισκέπτονται κάθε χρόνο Την Υπεραγία Θεοτόκο, με αγάπη κι εμπιστοσύνη σε Αυτήν…

                    Γιάννης Τζουάνου
επόμενο κείμενο: Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ

 

 

 

 

1 σχόλιο: