Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΟΡΘΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ


                                     Η ΟΡΘΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Δύο πράγματα φέρνουν την σωτηρία στην ψυχή και στον άνθρωπο:

Α) Η ορθή πίστη προς Τον αληθινό Θεό.

Β) Οι καλές και Θεάρεστες πράξεις μας.

Αγαπητέ συνάνθρωπε, αξιοθαύμαστα συμβάντα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μας οδηγούν σταθερά στο συμπέρασμα ότι χωρίς την ορθή μας πίστη και τις καλές πράξεις δεν υπάρχει σωτηρία  ...


Δυστυχώς είναι αρκετοί εκείνοι οι άνθρωποι, που έχουν  την άποψη ότι όπου κι αν πιστεύεις το ίδιο κάνει! Φτάνει να κάνεις καλές πράξεις κι ότι όλες οι θρησκείες γενικά πιστεύουν στον αληθινό Θεό!

Αυτές οι θεωρίες, προσδίδουν: αφέλεια, έλλειψη γνώσεων και τις αρνητικές επιρροές που δεχόμαστε, είτε από ανθρώπους που έχουν σκοπιμότητα είτε από ένα μέρος της κοινωνίας που έχει άγνοια.

  Μπορεί ο Θεός να είναι ακαθόριστος κι όχι συγκεκριμένος;

Αν ο θεός ήταν μονάχα μία θεωρία (και δεν υπήρχε) θα το πίστευα, πως έτσι είναι!

Αλλά ο θεός είναι ζωντανός και έχει παρουσία στην Γη! Και είναι συγκεκριμένος!

Βέβαια σε αυτό το σημείο, ο καθένας θα μπορούσε να ‘πει πως ο δικός του θεός είναι ο αληθινός. Για να ασπαστούμε αυτήν την θέση, πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Δύο αντικρουόμενες θρησκείες, που η μία αναιρεί την άλλη, πως θα μπορούσε να είναι και οι δύο σωστές;

Αν πιστέψουμε πως δύο εντελώς διαφορετικές θρησκείες, είναι και οι δύο σωστές θα πάμε στον παραλογισμό! Πως θα ήτανε δυνατό, ο ένας και μοναδικός Θεός Το Πνεύμα Του αληθινού Θεού, να φωτίζει δύο αντίθετες θρησκείες και να αυτοαναιρείται;  Άρα μια τέτοια θεωρία καταρρέει από μόνη της γιατί αντιβαίνει τους όρους ακόμα και της απλής λογικής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε να συμβαίνει να είναι και οι δύο αυτές θρησκείες έξω από την πραγματικότητα και μακράν από Τον αληθινό Θεό, αλλά ποτέ να είναι και οι δύο σωστές!

 Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε, πως ο Θεός δεν έχει σύνορα! Η Γης είναι δική Του και το πλήρωμα αυτής.

Αν λοιπόν ο Θεός μέτραγε μόνο τις καλές πράξεις, δεν θα έλεγε στον δίκαιο Αβραάμ να εγκαταλείψει την ειδωλολατρία, δείχνοντας του την οδό Του και τον ορθό τρόπο της λατρείας και της πίστης προς Τον Θεό.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο παράδειγμα είναι η μεγαλειώδης και θαυμαστή παρέμβαση Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προς τον Σαούλ, (μετέπειτα Απόστολο Παύλο) στον οποίο άνοιξε τα ουράνια κι ο Απόστολος Παύλος, φωτίστηκε από Το Φως Του Χριστού το μέγα κι έτσι διόρθωσε την πίστη του που ήταν εσφαλμένη!

Εμείς, οι χριστιανοί ορθόδοξοι κρατάμε την ορθή πίστη που πιστοποιείται με την παρουσία Του Θεού με πλήθος θαυμάτων, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από μας δεν την κατέχουμε! Είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά μας μπερδεύουν τα παρακλάδια!

Ορθή πίστη λοιπόν και θεάρεστα έργα. Αν με την βοήθεια Του Θεού φτάσουμε σε αυτά τα δύο πνευματικά ύψη, τότε διαβαίνουμε στην οδό Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τότε περνάμε από το σκοτάδι, στο δικό Του Το Φως και τότε μόνο θα αρχίσουμε να βλέπουμε!..

                                     Γιάννης Τζουάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου